Simptomat e krimbave tek një i rritur

Krimbat janë krimba parazitarë që jetojnë në zorrët ose indet e njerëzve. Shumica dërrmuese e parazitëve kanë dy bujtës - të ndërmjetëm dhe përfundimtar. Megjithatë, disa helminte parazitojnë në trup pa e lënë atë dhe pa hyrë në mjedis. Krimbat janë të kudondodhur. Numri më i madh i tyre është i pranishëm në vendet me klimë të ngrohtë dhe të lagësht.

dhimbje barku si simptomë e pranisë së parazitëve

Simptomat e krimbave në zorrët varen jo vetëm nga lloji i pushtimit, por edhe nga karakteristikat e rrjedhës së tij.

Llojet më të zakonshme të parazitëve

Ekzistojnë shtatë lloje kryesore të krimbave parazitarë:

Krimbat e kuqve

Krimbat e kuqve janë krimba të vegjël të ngjashëm me fije që i përkasin kategorisë së nematodave. Madhësia e një të rrituri nuk kalon 1 mm. Në trupin e njeriut, ata jetojnë kryesisht në zorrën e trashë, duke shkaktuar acarim, dëmtim të mukozës dhe enterit. Enterobiaza e shkaktuar nga krimbat e gjirit ka një periudhë inkubacioni prej rreth 15 ditësh. Më tej, zhvillohet një pamje klinike karakteristike. Kohëzgjatja e sëmundjes është 2 muaj, që është e barabartë me jetëgjatësinë e krimbit. Në realitet, një zgjidhje e pavarur e sëmundjes nuk ndodh, pasi me enterobiasis ekziston një mekanizëm i vetë-infeksionit.

Shënim: simptomat e enterobiazës janë të theksuara rrallë. Sëmundja shpesh shfaqet në formë të paqartë, nuk ka shenja të qarta diagnostike. Dyshimi për enterobiasis tek fëmijët ndodh nëse fëmija ankohet për kruajtje në regjionin perianal.

Infektimi i krimbave ndodh kur nuk respektohen rregullat e higjienës personale. Rruga e transmetimit është fekalo-orale. Një person që prek një sipërfaqe të kontaminuar dhe më pas nuk i lan duart, gëlltit vezët e helminthit. Në mënyrë të ngjashme, ndodh ri-infeksioni me enterobiasis. Pacienti, duke përjetuar kruajtje në rajonin perianal, gërvisht zonën shqetësuese dhe më pas vazhdon të hajë. Vezët e krimbave që bien në duar gëlltiten. Cikli i zhvillimit të parazitit fillon përsëri.

Krimbi i rrumbullakët

Krimbat e rrumbullakët janë krimba të rrumbullakët dioecious që jetojnë në zorrën e hollë të njerëzve dhe kafshëve. Gjatësia e helminthit femëror është 40 centimetra. Madhësia e mashkullit është shumë më e vogël. Gjatësia e saj zakonisht nuk i kalon 25 centimetra. Karakteristika identifikuese e mashkullit është skaji i mprehtë i trupit.

Cikli jetësor i krimbave të rrumbullakët është disi më kompleks se ai i krimbave. Rruga e infeksionit është fekalo-orale. Vezët e helminthit bien në duart e një personi kur punon me tokë dhe objekte të ndotura. Në stomak, një larvë e re del nga veza, duke depërtuar në qarkullimin e gjakut me ndihmën e grepave. Këtu rritet dhe migron. Në kohën kur larva hyn në mushkëri, ajo arrin një gjendje që e lejon atë të zhvillohet në një individ të pjekur seksualisht. Pacienti kollitet larvën, pas së cilës ajo gëlltitet përsëri, hyn në zorrët, shndërrohet në një krimb të rrumbullakët të rritur.

Vlasoglavy

Vlasoglav është një krimb i rrumbullakët që i përket grupit të nematodave. Është një parazit që jeton në zorrën e trashë të njerëzve dhe kafshëve shtëpiake. Nga pamja e jashtme, helminthi duket si një fije e hollë gri me trashësi të ndryshme. Pjesa e përparme e kamxhikut është e hollë dhe e gjatë. Pjesa e pasme është e trashur dhe e shkurtuar. Këtu janë organet e brendshme. Gjatësia e trupit të krimbit të kamxhikut nuk ndryshon në varësi të gjinisë dhe është 3-5 centimetra.

Vezët e krimbave, tashmë parazitare në organizmin pritës, hyjnë në mjedis me jashtëqitje. Këtu ato piqen dhe bëhen invazive. Një person infektohet nga rruga fekalo-orale, nëse nuk respektohen rregullat e higjienës personale. Larvat e krimbit të kamxhikut hyjnë në zorrët, rriten, ushqehen me mikroflora dhe zhvillohen. Më pas, individët e rinj të helminthit migrojnë në zorrën e trashë. zhvillohet trichuriasis.

Zinxhirët

Krimbat e shiritit janë krimba shirit, ndonjëherë duke arritur në 25 metra gjatësi. Përfaqësuesit më të famshëm të kësaj gjinie parazitësh janë:

 • shirit demi;
 • shirit derri;
 • fjongo e gjerë.

Struktura e trupit të të gjithë krimbave shirit është e ngjashme. Ata kanë një kokë, një qafë dhe një trup të përbërë nga shumë segmente. Segmentet e vendosura më afër fundit të trupit kanë një mitër të mbushur me vezë. Ndahen nga krimbi shirit dhe dalin me jashtëqitje.

Si rregull, cikli jetësor i krimbave të shiritit nënkupton praninë e dy pritësve - të ndërmjetëm dhe përfundimtar. Pritësi i ndërmjetëm mund të ndryshojë në varësi të llojit të krimbit. Një person infektohet duke gëlltitur larvat që gjenden në mish ose peshk të papjekur.

Ekinokoku

Echinococcus është shiriti më i vogël që ekziston. Gjatësia e saj është 2-8 mm. Një individ i pjekur ka një scolex, një qafë dhe 3-4 segmente. Jeton në zorrët e kafshëve mishngrënëse të familjes së qenit. Pritësit e ndërmjetëm mund të jenë barngrënës ose njerëz. Vezët e helminthit bien në duar pas kontaktit me strehuesin përfundimtar ose kur mblidhen manaferrat e egra të mbjella me vezë ekinokoku.

Kur gëlltitet vezët, një person bëhet një mikpritës i ndërmjetëm. Në trupin e tij, larvat depërtojnë në enët e gjakut, me rrjedhën e gjakut ato barten në organe dhe inde, ku vendosen dhe shndërrohen në një finlandez - një flluskë e mbushur me lëng dhe që përmban skoleksin e parazitit. Në këtë rast, finlandez mund të arrijë madhësi të mëdha, gjë që çon në ngjeshje të organeve dhe indeve. Veçanërisht i rrezikshëm është lokalizimi i kisteve ekinokokale në tru, mëlçi dhe mushkëri.

Shistizomia

Skistizomet janë helminthë të një lloji dioecious që i përkasin kategorisë së krimbave të sheshtë. Ata kanë thithës oral dhe ventral. Femra është pak më e gjatë se mashkulli. Pritësi përfundimtar i shistozomit janë njerëzit dhe gjitarët. Helminti vendoset në enët e vogla të zorrës së trashë, legenit të vogël dhe fshikëzës. Vezët e parazitit lëshohen në qarkullimin e gjakut, filtrohen nga veshkat dhe ekskretohen në urinë.

Larvat e parazitëve që kanë rënë në një rezervuar me ujë të ëmbël depërtojnë në trupat e molusqeve, ku vazhdojnë ciklin e tyre të zhvillimit. Pas 6-8 javësh, embrionet përsëri hyjnë në ujë të hapur, ku kthehen në cercariae - larva me bisht që mund të depërtojnë në trupin e njeriut përmes lëkurës së paprekur. Si rregull, infektimet tek njerëzit zhvillohen kur notojnë në ujë të hapur, lajnë rrobat në to ose kontakte të tjera me ujë të hapur.

Filariae

Filariae janë krimba të rrumbullakët si fije. Janë rreth 8 lloje filarie që parazitojnë në trupin e njeriut. Pritësi dhe bartësi i ndërmjetëm i sëmundjes janë insektet që thithin gjak. Infeksioni i njeriut ndodh kur pickimet e insekteve dhe larvat e helminthit hyjnë në shtresat e sipërme të lëkurës.

Shpërndarja e larvave në trupin e bujtësit përfundimtar ndodh nga rruga hematogjene. Krimbat përhapen në të gjithë trupin, vendosen në organe dhe inde, shkaktojnë reaksione alergjike, ënjtje të zonës së prekur, limfostazë, përhapje të qelizave endoteliale.

Si të identifikoni krimbat në shtëpi

Është e mundur të supozohet prania e krimbave në trup nga një ose një veçori tjetër karakteristike. Përveç kësaj, për diagnozën e shpejtë të helminthiazave, u zhvillua një test i veçantë, i përbërë nga disa pyetje.

Shenjat e pranisë së parazitëve në organizëm

Shenjat e krimbave në trupin e një të rrituri varen drejtpërdrejt nga lloji i pushtimit.

 • Enterobiosis - kruajtje në anus, pagjumësi, nervozizëm, dispepsi, diarre, humbje oreksi, dhimbje në anën e djathtë të barkut, fryrje, nxitje e rreme për të defekuar.
 • Ascariasis - të vjella, dhimbje në kërthizë, kollë e thatë, nauze, gulçim, vezë të krimbit të rrumbullakët ose të krimbit të rrumbullakët në jashtëqitje, gulçim, ethe.
 • Trichuriasis - fryrje, të vjella, feçe të përziera me gjak dhe mukozë, prapambetje mendore e fëmijës, dhimbje barku, humbje peshe, anemi.
 • Pushtimi nga krimbat e shiritit - për një kohë të gjatë është asimptomatik. Më vonë, shfaqen dhimbje episodike të barkut, ulje e hemoglobinës në gjak, dispepsi, diarre dhe humbje peshe pa shkak.
 • Echinococcus - simptomat e infeksionit me parazitë që formojnë finlandezët varen nga cili organ është prekur. Me zhvillimin e një kisti ekinokokal në tru, shfaqen simptoma neurologjike. Me dëmtim të mëlçisë, pacientët ankohen për dhimbje në anën e djathtë, zverdhje të lëkurës, një përkeqësim të përgjithshëm të mirëqenies dhe një shkelje të proceseve të tretjes.
 • Schistosomiasis - humbje peshe, dhimbje barku, marramendje, mëlçi e zmadhuar, shpretkë, gjak në urinë, ethe, anemi, edemë të lëkurës, urolithiasis, kollë e thatë, defekim i dëmtuar.
 • Filariasis - rritje e nyjeve limfatike, hipertermi, dobësi, dhimbje koke, gjak në urinë, ngurtësi e lëvizjeve, rritje në pjesë të caktuara të trupit, ënjtje e lëkurës, lakrimim.

Shënim: Shumica e simptomave të përshkruara janë jo specifike dhe mund të shfaqen me shumë sëmundje të tjera.

Testi i parazitëve

Ky test ju lejon të vlerësoni mundësinë e infeksionit me helminths. Kur e kaloni, duhet të përdorni opsione të tilla përgjigjeje si "po", "jo", "ndonjëherë". Për çdo përgjigje "po" jepen 2 pikë, për përgjigjen "jo" - 0 pikë. Përgjigja "ndonjëherë" kërkon një pikë.

 1. A ka të vjella në mëngjes?
 2. A ka lëkurë të zbehtë, mishrat e dhëmbëve?
 3. A ka anemi të vazhdueshme që nuk i përgjigjet terapisë me ilaçe?
 4. Dhimbje apo parehati në bark?
 5. A janë dispepsi të zakonshme?
 6. Çrregullime të jashtëqitjes?
 7. A ka peshë në anën e djathtë?
 8. Dhimbje koke të shpeshta?
 9. Kollë periodike?
 10. Një ndjesi shpimi gjilpërash në nyje të mëdha?
 11. Humbje e papritur e shikimit?
 12. Duke kërcitur dhëmbët në gjumë?
 13. Hani sasi të mëdha ushqimi ndërkohë që ndiheni ende të uritur?
 14. Alergji të shpeshta?
 15. A ndodh ënjtje?
 16. Ulje e performancës?
 17. Semundje kronike?
 18. Dhimbje të përhershme të barkut?
 19. Shenjat e inflamacionit në gjak?
 20. Kruarje në anus?
 21. A kanë anëtarët e familjes simptoma të ngjashme?

Një test negativ mund të konsiderohet një test në të cilin janë shënuar jo më shumë se 6 pikë. Probabiliteti i pushtimit ekziston tek ata që kanë shënuar nga 6 deri në 17 pikë. Njerëzit që shënuan nga 17 në 24 pikë në test janë pothuajse me siguri të infektuar me një ose një helminth tjetër. Me një tregues prej 24 deri në 42 pikë, mund të flitet për pushtim të shumëfishtë nga helminthë të llojeve të ndryshme, gjë që ndodh jashtëzakonisht rrallë.

Diagnostifikimi laboratorik

Për një diagnozë të saktë të helminthiazave, përdoren disa lloje të testeve laboratorike:

Analiza fekale

Marrja e mostrave të materialit biologjik për analizë kryhet në mëngjes. Një sasi e vogël jashtëqitje e marrë nga mesi i pjesës totale dërgohet në laborator. Këtu, materiali i marrë shqyrtohet vizualisht, duke u përpjekur të përcaktojë praninë e vezëve në të. Vezët e disa parazitëve janë aq të mëdha sa mund të shihen me sy të lirë. Nëse kjo nuk ndodh, biomateriali ngjyroset duke përdorur teknika speciale, mbillet në media ushqyese, pas së cilës ekzaminohet nën një mikroskop. Për mungesën e pushtimit mund të flitet vetëm pas tre ose katër studimeve, gjatë të cilave nuk u zbuluan shenja të pranisë së krimbave. Teknika është e përshtatshme për përcaktimin e të gjitha helminthëve, vezët dhe segmentet e të cilëve ekskretohen me feces.

Scraping, shtupë

Shenjat e pranisë së krimbave dhe ascaris mund të zbulohen duke marrë një kruarje ose shtupë nga palosjet perianale të pacientit. Kjo metodë është e rëndësishme për shkak të veçorive të riprodhimit të helminthëve. Krimbi i gjilpërës për vendosjen e vezëve largohet nga zorra dhe del, ku zhvillohet procesi i shtrimit. Një njollë duhet të merret në mëngjes, pa procedura paraprake higjienike. Përndryshe, vezët e parazitit do të lahen dhe analiza do të jetë false negative.

Analiza e gjakut

Në diagnostikimin e helminthiazave, një analizë e përgjithshme e gjakut është e një rëndësie indirekte. Shenjat e padiskutueshme të pranisë së parazitëve në gjak me këtë metodë të hulumtimit nuk zbulohen. Si rregull, prania afatgjatë e krimbave parazitarë në trup çon në një ulje të nivelit të hemoglobinës, shfaqjen e shenjave jo specifike të procesit inflamator (rritje e ESR, leukocitozë).

Testi i gjakut ELISA

Metoda e imunoassay enzimatike (ELISA) bazohet në zbulimin e antitrupave ndaj toksinave të parazitëve dhe në përgjigjen enzimatike të trupit ndaj pranisë së helmintheve. Kjo metodë kërkimore lejon diagnostikimin e sëmundjes edhe nëse helminthi, për një arsye ose një tjetër, nuk ka vendosur vezë. ELISA është më produktive në fazat e hershme të pushtimit, kur krimbi sapo ka filluar të zhvillohet në trupin e njeriut.

Çfarë duhet të bëni nëse infektoheni?

Nëse ka shenja të infeksionit parazitar, nuk duhet të bëhen përpjekje të pavarura për terapi. Pavarësisht nga simptomat e krimbave tek të rriturit, mënyra më e mirë e veprimit është të vizitoni një parazitolog ose gastroenterolog. Ai do të përshkruajë analizat e nevojshme, do të jetë në gjendje të vlerësojë saktë rrezikun e sëmundjes, do të zgjedhë medikamente që do të largojnë shpejt dhe plotësisht parazitët nga trupi.

Pavarësisht nga thjeshtësia e dukshme e sëmundjes, helminthiazat mund të kenë pasoja shumë të rënda. Ka raste kur prania e parazitëve ka sjellë perforim të zorrëve, pengim të saj, peritonit dhe sepsë. Ilaçet moderne ju lejojnë të shpëtoni shpejt dhe me besueshmëri nga krimbat. Sidoqoftë, pothuajse secila prej tyre ka një numër kundërindikacionesh dhe rekomandimesh për përdorim, të cilat vetëm një specialist i di. Kjo është arsyeja pse çdo ilaç antihelmintik ose ilaç tradicional duhet të përdoret vetëm pas konsultimit me një mjek.