Si të përcaktohet prania e parazitëve në trupin e njeriut

Mjerisht, sigurimi kundër infeksionit me krimba nuk ekziston ende dhe është shumë e rëndësishme të zbuloni praninë e tyre në trupin tuaj në kohë. Bërja e një testi gjaku për parazitët është një mënyrë e sigurt, por larg nga e vetmja mënyrë për të zbuluar praninë e mikroorganizmave të huaj në trup. Si të dini me siguri nëse parazitët janë vendosur në trup apo jo? Biomaterialet tuaja do të ndihmojnë në këtë: urina, feces dhe gjak; dhe pajisje moderne mjekësore.

Shenjat kryesore të shfaqjes së krimbave dhe llojet e analizave për zbulimin e tyre

Fatkeqësisht, helmintet, duke hyrë në trupin e njeriut, harrojnë të paralajmërojnë pronarin e trupit për pushtimin e tyre. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të kuptojmë se si të përcaktohet prania e parazitëve në trup. Para së gjithash, duhet të dëgjoni veten, sepse, si rregull, vetë trupi ju tregon për ardhjen e mysafirëve të paftuar.

Shenjat kryesore të banimit të krimbave në trup:

 • vështirësi të vazhdueshme me zbrazjen - kapsllëk i shpeshtë, i shoqëruar nga lëshimi i një sasie të madhe gazesh;
 • diarre e rregullt me dhimbje akute në pjesën e poshtme të barkut;
 • shqetësimi i gjumit: përgjumje ose, anasjelltas, pagjumësi;
 • dhimbje koke të shpeshta dhe dhimbje të muskujve;
 • kruajtje e anusit;
 • kërcitja e dhëmbëve gjatë natës;
 • mungesa e ndjenjës së ngopjes me ushqim me oreks të shtuar;
 • periudha të zgjatura të apatisë dhe depresionit.

Nëse keni të paktën një ose dy simptoma të pranisë së parazitëve, duhet menjëherë të konsultoheni me mjekun. Specialisti i sëmundjes infektive, pasi ka intervistuar më parë pacientin, do të përshkruajë ekzaminimin e nevojshëm për helminthët. Pacienti mund të bëjë një analizë biologjike për parazitët ose të mbështetet në teknologjinë moderne mjekësore. Diagnoza e parazitëve në organizëm përfshin analizat e urinës dhe jashtëqitjes, analizat e gjakut, gërvishtjet për enterobiasis, kurse për zbulimin e parazitëve përdoren metoda harduerike: ekografia, rëntgen dhe diagnostifikimi kompjuterik.

dhimbje në bark me parazitë

Si kryhen testet për të identifikuar krimbat

Fillimisht, kryhet një studim parësor i pacientit për të identifikuar simptomat që lidhen me parazitët. Anketa është e nevojshme për të marrë të dhënat e mëposhtme: kohëzgjatja e sëmundjes, natyra dhe intensiteti i dhimbjes, shpeshtësia e etheve, tiparet e ndryshimeve në oreks dhe gjumi. Në këtë fazë, kushti kryesor është sinqeriteti i pacientit. Një specialist i mirë, tashmë duke përshkruar simptomat, mund të përcaktojë burimin e supozuar të infeksionit, të konkludojë se cilat helminte jetojnë brenda pacientit dhe të ofrojë kryerjen e analizave të duhura për parazitët.

Llojet e studimeve për të identifikuar krimbat:

 1. Analiza e feçeve për parazitët. Mjekët janë të interesuar kryesisht për feçet e njeriut, pasi një mostër jashtëqitjeje mund të tregojë praninë e një veze krimbi në të. Nëse helminthi parazitar nuk ka pasur ende kohë për të rritur pasardhësit në formën e vezëve, një analizë për enterobiasis, e quajtur edhe në mjekësi si gërvishtje për helminths, do të ndihmojë në përcaktimin e pranisë së saj. Kjo metodë ju lejon të identifikoni krimbat e këmbëve - krimbat më të zakonshëm protozoar, grimcat e të cilave mbeten në lëkurën e anusit. Personi në trupin e të cilit filluan të jetojnë këta krimba të bardhë zakonisht vjen te mjeku me fjalët: "Anusi im kruhet" dhe, si rregull, kruarja në çast ju lejon të diagnostikoni shkakun e kruajtjes. Për të sqaruar diagnozën, pacientit do t'i kërkohet të dhurojë gjak për praninë e parazitëve.
 2. Testi i gjakut për parazitët. Edhe një analizë e detajuar e feçeve është inferiore për sa i përket përmbajtjes së informacionit ndaj një metode të provuar - një analizë imunosorbente e lidhur me enzimën për parazitët (ELISA), e cila ka një përkufizim tjetër në mjekësi: një analizë serologjike të serumit të gjakut për praninë e parazitëve. Analiza ELISA jo vetëm që përcakton ekzistencën e krimbave në trup, por tregon edhe numrin e tyre me një saktësi prej 90%.

Një metodë tjetër diagnostikuese është vërtetuar gjithashtu mirë - një hemotest, i cili, duke përdorur një pikë gjaku nga një gisht, ju lejon të shihni të gjithë botën e helminthëve që jetojnë në trup. Nëse diagnoza paraprake nënkupton qëndrimin e ascaris tek njerëzit, atëherë, përveç analizës ELISA, duhet të dhuroni gjak për antitrupa.

Diagnoza e sëmundjeve parazitare mund të kërkojë jo vetëm një analizë gjaku për parazitët, por edhe instrumente të specializuara për të zbuluar më saktë parazitët.

Diagnostifikimi kompjuterik i parazitëve

Shumë janë të interesuar: a është e mundur të shoh krimbat parazitarë me sytë e mi? Ju mund t'i shihni parazitët përmes monitorit në një ekografi ose në imazhe me rreze x. Gjithashtu, diagnostifikimi i biorezonancës kap në kujtesën e kompjuterit një pamje të detajuar të parazitëve në trupin e njeriut.

Llojet e diagnostikimit kompjuterik të parazitëve:

 • Diagnostifikimi i biorezonancës është metoda më e fundit për zbulimin e parazitëve tek të rriturit. Lëkundjet e pajisjes do të tregojnë me saktësi se ka parazitë në trup dhe do të përcaktojnë vendin e grumbullimit të tyre.
 • Testi Vega është një metodë gjermane e elektroakupunkturës për zbulimin e sëmundjes helmintike. Me ndihmën e testimit vegjetativ në dorë, mund të zbulohen edhe larvat mikroskopike të helminthit.
 • Hetimi duodenal për parazitët - nxjerrja e biomaterialeve përmes sondës, e cila ju lejon të kontrolloni për parazitët në pjesën më të cenueshme të trupit - traktin gastrointestinal.

Metoda e fundit kërkon që trupi të përgatitet për hetim, kështu që kjo procedurë kryhet ekskluzivisht në spital. Por për të kaluar testet për parazitët, nuk nevojitet përgatitje e veçantë. E vetmja gjë që mund të kërkohet është të mos hani para se të shkoni për të dhuruar gjak për parazitët dhe të mos laheni përpara se të bëni një test jashtëqitjeje.

Ju mund të ekzaminoheni si në klinika publike ashtu edhe në ato private. Më e rëndësishmja, hulumtimi për identifikimin e parazitëve, si dhe diagnostikimi dhe trajtimi, duhet t'u besohen mjekëve. Nuk ka nevojë të përpiqeni ta zgjidhni vetë problemin, si të identifikoni parazitët, në mënyrë që të mos bëheni viktimë e ndonjë suplementi dietik. Vetëm një mjek mund të kuptojë se cilat analiza do të tregojnë me saktësi absolute nëse ka parazitë në trup! Pacienti nuk duhet të marrë me mend se si të njohë praninë e qiramarrësve të pakëndshëm, por është më mirë të kontrollojë në kohën e duhur dhe të marrë mundimin për të dhuruar gjak për parazitët në kohë.